A modern elevator among the ancient vaults. History meets with functionality
A modern elevator among the ancient vaults. History meets with functionality 17-04-2018

The accessibility and protection of the architectural heritage are values ​​that testify to the degree of civilization of a country, and knowing how to conjugate makes clear the commitment of the institutions in returning to all of us citizens the immense capital of which we are heirs and custodians.
In this sense, the work of Pizzeghella and Stevan is articulated on two levels.
The first concerns the enhancement of beauty, which every day, absent-mindedly, we enjoy walking through streets full of history, walking along the alleys of our cities accompanied by unparalleled architecture, living in ancient buildings that preserve the values ​​and canons that gave life to the our identity and constitute the Italian brand, so loved in the world.
The second level is the development of accessibility, which is embodied in the ability to eliminate the barriers that stand between places and people, in shortening the distances that separate people from the full fulfillment of the fundamental right to equality.
Over the centuries, the specific needs of each era have given the buildings countless transformations to adapt them to everyday life.
Architectural elements of various eras and different styles today coexist and give life to the variety of forms and living structures of our cities. This process of transformation never interrupted continues to the present day, but with a further objective: the protection of the monument and of the people. An ambitious goal, which in some ways assumes the role of a challenge, but which represents a great opportunity to show how 'Italy' means commitment, competence, skill and technology and not just fashion.
Preserving the architectural heritage of which we are heirs represents our best guarantee for the future, as well as a job opportunity in these times of strong employment crisis.

 

An example of the great commitment of institutions in the conservation of heritage in the protection of rights is visible in Bologna at the "Giorgio Costa" social center, where the working group with Manuela Faustini Fustini responsible and procedure manager Geom. Alberto Frascaroli conducted the extraordinary overall maintenance intervention of the architectural building.
The spaces inside the ancient building, once belonging to the complex of the church of San Giorgio in Poggiale and until the mid-seventeenth century for the admission of cattle, have been reorganized in order to make it more functional to users' needs and compliant with the regulations in force on hygiene and overcoming architectural barriers.


This barn-barn consisting of a ground floor illuminated by eight half-moon windows with radial grilles, still existing today, had two entrances: a door on the long side and a smaller door on the side at midday at the manure.
As it is still visible today, the interior space is divided into three naves with twenty-four sailings supported by pillars. In the past it housed twelve posts for the shelter of the animals.
A wooden staircase gave access to the house of the bovaro, located on the upper floor and consisting of eight rooms that received light from eleven windows.
The intervention made visible the architectural elements hidden from the previously performed recovery works.
The roof covering, guaranteed by a trussed roof, is visible again today following the removal of a false ceiling that largely concealed the overall vision.
The project wanted to preserve the function of public service on the ground floor and multi-purpose room with a capacity of less than 100 people and not intended for paid performances on the first floor, and provided for the complete renovation of the toilets, as well as the identification of environments intended for storing tools and wardrobes.


In order to improve the functionality of the building to the intended use and make it compliant with current legislation, it was necessary to demolish a large part of the existing partitions and create an internal stairwell and the simultaneous insertion of a self-supporting elevator for transporting users on wheeled chair.


The SHP elevator chosen for the project has proved, once again, to adapt to all needs, even in the smallest spaces, thanks to solutions that allow an easy and flexible installation in every building. The steel structure and the shatterproof tempered glass infill show the will to affect the original structure of the building as little as possible.
In this case, the simultaneous painting of doors and structure guaranteed an excellent aesthetic result.
The demolition of a vaulted field adjacent to the existing stairwell, necessary for the installation of the elevator, was counterbalanced by the reconstruction of the sail vault at the local bar warehouse on the ground floor.
This solution became necessary, after a further in-depth study required by the Superintendence for architectural heritage, in order to create a stairwell and elevator inside the building and thus avoid the construction of an inconsistent external architectural element.

 

High technical solutions combined with attention to detail have made possible a new usability for a place full of history and suggestion, and created at the same time a tangible continuity between past and future.

 


Share

SOS